Keresés...

Noodremsysteem mag niet uitschakelbaar zijn

Chauffeurs zouden de noodremsystemen in hun vrachtwagens in de toekomst niet meer moeten kunnen uitschakelen. Die aanbeveling hebben de Duitse verkeersministers van de deelstaten aan de bondsverkeerminister Alexander Dobrindt gedaan.

In Duitsland is veel ophef ontstaan over de vele file-ongevallen waarbij vrachtwagens vrijwel ongeremd achterop files rijden en grote materiële schade en lichamelijk letsel veroorzaken.

In nieuwe vrachtwagens moet sinds eind 2015 een noodremsysteem zitten. Deze systemen kunnen echter overruled en zelfs uitgeschakeld worden door de chauffeur. Dat gebeurt dan ook veelvuldig, zeggen de ministers. Het is juridisch nog niet mogelijk om de systemen uitschakelbaar te maken. Die regelgeving moet echter veranderd worden, betoogden de verkeersministers. Zolang dat niet het geval is, moet het uitschakelen van noodremsystemen beboet worden. Tevens willen de ministers dat er meer aandacht komt voor het juiste gebruik van veiligheidssystemen in chauffeursopleidingen.

Tevens maken de verkeersminister zich er sterk voor dat afstandsradar en noodremsystemen op vrachtwagens ook reageren op stilstaande objecten. Dat is nu niet in alle gevallen mogelijk. Om de verkeersveiligheid nog verder te verhogen, willen de ministers activiteiten achter het stuur die de chauffeur afleiden van de weg (koffiezetten, tv-kijken, smartphone bedienen) bestr

TTM.nl Nieuwsalert


 
Elejére!