Keresés...

Ma van a menekültek világnapja - AZ UNICEF jelentése szerint 10ből 9 gyerek kísérő nélkül érkezik Európába

Az idén Olaszországon keresztül Európába érkező menekült gyermekek közül 10-ből 9 kísérő nélkül érkezik, ezért az UNICEF célja, hogy felhívja a figyelmet a rájuk váró fenyegetésekre. 


A Veszély minden lépésnél című jelentésében az UNICEF szerint az év első öt hónapjában 7.009 kísérő nélküli gyerek kelt át Észak-Afrikából Olaszországba, kétszer annyi, mint tavaly.

A jelentés adatokkal támasztja alá az ijesztő kockázatokat, amiket a fiatalkorúak vállalnak, hogy elmenekülhessenek a harcok, a kétségbeesés és a szegénység elől.

2016. január 1 és június 5 között összesen 2.809 halálesetet regisztráltak a Földközi-tengeren, a tavalyi év egészében regisztrált 3.770-hez képest. A nagy többség a középső földközi-tengeri útvonalon vesztette életét – és sokan közülük gyerekek voltak.

„Ha megpróbálsz elfutni, lelőnek. Ha abbahagyod a munkát, összevernek. Éppen olyan volt, mint a rabszolgakereskedelem,” mondta a 16 éves Aimamo a líbiai farmról, ahol ő és az ikertestvére két hónapig dolgozott, hogy ki tudják fizetni a csempészeket. „Egyszer csak öt percre álltam meg pihenni, és egy férfi bottal esett nekem. Munka után pedig bezárnak.”

Néhányuk szexuális bántalmazásnak és kizsákmányolásnak esik áldozatul. Olasz szociális munkások arról számoltak be az UNICEF-nek, hogy a lányokat és fiúkat egyaránt érik szexuális bűncselekmények és prostitúcióra kényszerítik őket Líbiában, és hogy néhány lány terhesen érkezett Olaszországba, miután megerőszakolták őket.

Azonban az embercsempész tevékenységek törvénytelen jellege miatt nincsenek megbízható számadatok, amelyek megmutatnák, hogy hány menekült hal meg, tűnik el kényszermunka vagy prostitúció miatt, vagy kerül fogságba.

Az UNICEF szerint, tekintettel a Földközi-tengerre beköszöntő nyárra, a középső földközi-tengeri útvonalon érkező gyerekek legutóbbi száma nagy valószínűséggel csak a jéghegy csúcsa. További 235.000 migráns tartózkodik jelenleg Líbiában, több tízezren közülük kísérő nélküli gyerekek.

A Veszély minden lépésnél című jelentésében az UNICEF szerint az év első öt hónapjában 7.009 kísérő nélküli gyerek kelt át Észak-Afrikából Olaszországba, kétszer annyi, mint tavaly.

 
Elejére!