Keresés...

Bizottsági állásfoglalás a németországi átmeneti határellenőrzés bevezetése kapcsán

Angela Merkel kancellár tegnap délután telefonos egyeztetésen tájékoztatta Jean-Claude Junckert, az Európai Bizottság elnökét arról, hogy Németország átmenetileg ellenőrzést vezet be az uniós határain, különösen az Ausztriával határos szakaszon.


A tagállamok közötti határellenőrzés ideiglenes bevezetésére válsághelyzet esetén lehetőséget nyújt a Schengeni Határ-ellenőrzési Kódex. A jelenlegi németországi helyzet a jelek szerint teret enged e szabályok alkalmazásának.

Az uniós intézmények feladata, hogy biztosítsák a szóban forgó rendkívüli intézkedések arányosságát. A Bizottság figyelemmel kíséri a helyzetet és a Kódex előírásainak megfelelően folyamatosan tájékoztatja az Európai Parlamentet és a Tanácsot. Erőfeszítéseink célja elősegíteni, hogy a schengeni térség tagállamaiban a lehető legrövidebb időn belül visszaálljon a nyitott határok rendszere.
Németország mai döntése megerősíti, hogy sürgős megállapodásra van szükség az Európai Bizottság által a menekültválság kezelésére javasolt intézkedések terén.

A teljes angol nyelvű állásfoglalás itt olvasható.
 
Elejére!