Keresés...

Az IKEA Foundation 24,9 millió euróval támogatja az UNICEF gyermekek jogaiért végzett munkáját


Az IKEA Foundation a Gyermekek jogairól szóló Egyezmény fennállásának 25. évfordulójáról emlékezik meg azzal, hogy növeli a gyerekeknek nyújtott támogatását, és 6 új, 24,9 millió euró összértékű adománycsomagot ajánl fel az UNICEF-nek.


Az új adománycsomagok a világ legszegényebb helyein élő, leginkább hátrányos helyzetű, perifériára szorult gyerekek megsegítését és az ENSZ gyermekvédelmi szervezetének válság- és konfliktushelyzetre adott válaszlépéseinek megerősítését célozzák meg.

Az IKEA Foundation adománycsomagjai közül öttel afganisztáni, kínai, indiai, pakisztáni és ruandai UNICEF-programokat támogat. A kezdeményezések középpontjában a kisgyermekkori fejlesztés, a gyermekvédelem, az oktatás és a serdülők életkörülményeinek javítása, közösségeinek fejlődése áll.

A hatodik adománycsomagot az ENSZ gyermekvédelmi szervezete információmenedzsment-eszközök fejlesztésére fordítja, hogy
a vészhelyzetekben gyorsabb, hathatósabb lépéseket tehessen, és még pontosabb ellenőrizhesse azok eredményeit.

„Az UNICEF és az IKEA Foundation partnersége hozzájárult ahhoz, hogy a világ legnehezebb sorsú gyerekeinek jogai jobban érvényesüljenek, és javuljon az életminőségük” – mondta el Anthony Lake, az UNICEF ügyvezető igazgatója. „Hálásak vagyunk az alapítványnak, és örülünk annak, hogy a jövőben is együtt dolgozhatunk, így még több gyereket érhetünk el, valamint egyenlőségüket és jogaikat a gyermekvédelem fókuszává tehetjük.”

A Gyermekek jogairól szóló Egyezmény 1989-es elfogadása óta a gyerekek esélyei terén óriási előrelépés történt. Egy 2014-ben született gyerek sokkal nagyobb valószínűséggel éli meg az öt évesnél idősebb kort, valamint jelentősen nagyobb eséllyel járhat általános iskolába, mint 1989-ben. 2000 óta mintegy harmadával csökkent továbbá azon 5-17 év közötti gyerekek aránya, akik gyermekmunkát végeznek. Ennek ellenére még mindig túl magas azon kisgyerek aránya, akik számára nem biztosított az egészséges életkezdés lehetősége.

„Nagyon büszkék vagyunk az UNICEF és az IKEA Foundation sokéves partnerségére, és hogy segíthetünk új megoldások kidolgozásában, amelyekkel világszerte veszélyeztetett gyerekek millióinak tehetjük jobbá az életét” – nyilatkozta Per Heggenes, az IKEA Foundation vezérigazgatója. „Az új adománycsomagokkal folytatódik az együttműködésünk, és felajánlásunk biztosítja, hogy még több kisgyerek, fiatalkorú és család élhessen az alapvető jogaival.”

Az IKEA Foundation az UNICEF legjelentősebb vállalati partnere. Az elmúlt évtizedben a két szervezet együttműködése több millió gyerek egészséges élethez, oktatáshoz és védelemhez való jogának érvényre juttatását segítette Afrikában és Ázsiában.


Az IKEA Alapítvány UNICEF-nek nyújtott 6 adománycsomagja a következő programokat támogatja:
  • Több ezer afgán, indiai és pakisztáni kamaszkorú gyerek felkészítése az életüket és társadalmuk egészét meghatározó döntések felelős meghozatalára (12,9 millió euró)
  • Család- és közösségközpontú, minőségi gyermekgondozási szolgáltatások kialakítása Ruandában (4,6 millió euró)
  • Kisgyermekkori fejlesztés és oktatás biztosítása több ezer hátrányos helyzetű kínai gyermeknek (3 millió euró)
  • Az India Dzsammu/Kasmír régiójában élő gyerekek megóvása az erőszaktól, a bántalmazástól, a kizsákmányolástól és a családjuktól indokolatlanul való elszakítástól (2 millió euró)
  • Árva és más okból sebezhető gyerekek jólétének javítása Kína vidéki régióiban (1,5 millió euró)
  • Az UNICEF humanitárius intézkedéseinek és azok értékelésének fejlesztése pontosabb adatgyűjtéssel, -megosztással, -elemzéssel, és információmenedzsmenttel (888.402 euró)


IKEA Foundation

Az IKEA Foundation célja javítani a fejlődő országokban élő gyermekek és fiatalok lehetőségein, hogy átfogó, hosszú távú programok támogatásával fenntartható fejlődést sikerüljön elérni. Az alapítvány stratégiai partnereivel közösen arra törekszik, hogy innovatív módszerekkel a gyermekek életének négy alapvető területén komoly eredményt érjen el. Ezek az otthon, az egészséges életkezdés, a minőségi oktatás és a fenntartható családi bevétel. A jelenleg támogatott programok becslések szerint 2015-re mintegy 100 millió gyermek életkörülményein segítenek.


 
Elejére!